Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE
HIDE_BLOG

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Ροη:

latest

Κορωνοϊός: «Φλέγονται» τα νοσοκομεία σε Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα - Μόλις 27 ΜΕΘ διαθέσιμες στην πρωτεύουσα

Ελπίδα η πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» - Το πρόγραμμα προτεραιοποίησης - Ποιοι προηγούνται για τον εμβολιασμό και ποια τα ...

Ελπίδα η πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» - Το πρόγραμμα προτεραιοποίησης - Ποιοι προηγούνται για τον εμβολιασμό και ποια τα κριτήρια επιλογής τους - Στους 299 οι διασωληνωμένοι 

Συνεχίζει να επελαύνει η πανδημία παρά το lockdown που έχει επιβληθεί περίπου στον μισό πληθυσμό της χώρας. Μπορεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοίνωσε σήμερα μόλις 698 νέα περιστατικά λοίμωξης με COVID-19, ωστόσο ο αριθμός δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός της πραγματικής εικόνας που επικρατεί στη χώρα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βάνα Παπαευαγγέλου είχε ανακοινώσει πανελλαδικά 10.000 ενεργά κρούσματα.

Τα σημερινά λοιπόν 698 νέα κρούσματα που προέκυψαν από 9.697 μοριακούς ελέγχους και 3.607 rapid tests (13.304 συνολικά), είναι ένας χαμηλός αριθμός που χαρακτηρίζει παραδοσιακά την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, πόσω μάλλον ειδικά σήμερα έπειτα ένα δύσκολο καιρικά Σαββατοκύριακο.

«Φλέγονται» τα νοσοκομεία σε Αττική, Πάτρα, Χαλκίδα

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 299 συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι και 26 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκαν και 201 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Η Αττική συνεχίζει να κρέμεται από μια κλωστή υπό το βάρος των 328 κρουσμάτων (τα 93 στο κέντρο της Αθήνας), αλλά και των μόλις 27 διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ-COVID, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε νωρίτερα το απόγευμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Η υψηλή δυναμική της επιδημίας, αλλά και η αυξημένη πλέον πίεση στο ΕΣΥ αποτυπώνεται στις επτά ακόμη περιοχές που, παρά τον χαμηλό αριθμό ελέγχων, σημείωσαν διψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων το τελευταίο 24ωρο.

Αχαΐα και Εύβοια, που βρίσκονται σε καθεστώς απαγορεύσεων ίδιο με της Αττικής, μετρούν 62 και 16 κρούσματα αντίστοιχα, όμως και εκεί η επιβάρυνση που καταγράφεται στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι μεγάλη. Ειδικότερα, στις 12 κλίνες ΜΕΘ-COVID του νέου νοσοκομείου της Χαλκίδας νοσηλεύονται 11 ασθενείς, ενώ και στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας οι 4 από τις 9 κλίνες είναι κατειλημμένες. Στο πανεπιστημιακό του Ρίου νοσηλεύονται 8 ασθενείς στη ΜΕΘ των 12 κλινών.
Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση τόσο όσον αφορά στις διαγνώσεις όσο και στις νοσηλείες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα που ακολουθούν με 56 και 20 νέα κρούσματα, ενώ Κάλυμνος, Κορινθία και Χίος σημειώνουν 17, 13 και 10 αντίστοιχα.

«Τείχος προστασίας» το εμβόλιο – Το πρόγραμμα προτεραιοποίησης

Την ηλικία, ως τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα σοβαρής νόσησης από COVID-19, ανέδειξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την έναρξη της σημερινής συνέντευξης τύπου για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα μας. Σημείωσε δε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, εννέα στους δέκα θανάτους και οκτώ στους δέκα βαριά ασθενείς, είναι ηλικιωμένοι. 

«Αυτή ήταν και η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας έως τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας. Όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η προτεραιότητά μας είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε η κ. Θεοωρίδου, εξηγώντας στην συνέχεια τη διαδικασία προτεραιοποίησης.

Η προτεραιοποίηση είναι η εξής:
- Υγειονομικοί
- Ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων, κέντρων αποκατάστασης, κ.α.
- Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ειδικών σχολείων άνω των 16 και άτομα σε επαφή με ζώα που ίσως φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού
-Άτομα για τη διασφάλιση και τη συνέχεια του Κράτους
Αυτοί έχουν εμβολιαστεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.

Η δεύτερη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 και 80 ετών, ενώ σήμερα άρχισαν να εμβολιάζονται και οι ασθενείς ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Θα ακολουθήσουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, όπως:
-Μεταμόσχευση και άτομα σε λίστα αναμονής
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Κυστική ίνωση
-Καρκίνος υπό αγωγή και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία 5ετία

Και στη συνέχεια άτομα αυξημένου κινδύνου με:
-Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού
-Χρόνιο αναπνευστικό νόσημα
-Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
-Σύνδρομο Down
Αυτή η ομάδα θα εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 70 και άνω και μετά των 65 και άνω.

Παράλληλα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός με ηλικιακό κριτήριο 18 και άνω με νοσήματα, όπως:

-Χρόνια καρδιολογικά νοσήματα
-σακχαρώδης διαβήτης
-χρόνια νοσήματα αναπνευστικού
-καρκίνος
-ανοσοκαταστολή
-χρόνια νεφρική νόσος
-χρόνια υπατική νόσος
-σοβαρή ψυχική νόσος

Σε ερώτηση σχετικά με στοιχεία για την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που διεξήχθη με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων επιστημόνων από διάφορα ελληνικά κέντρα (εκ των οποίων και το ΕΚΠΑ, με εκπροσώπους τον Πρύτανη κ. Μελέτιο Αθανάσιο Δημόπουλο και άλλους) καθώς και από το NCI των ΗΠΑ.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα για τα εξουδετερωτικά αντισώματα στο υγειονομικό προσωπικό που έχει εμβολιαστεί με μία ή και δύο δόσεις, όχι με νόσηση, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή η αύξηση των αντισωμάτων, από 80% και άνω».

Καταληκτικά, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην βοήθεια που προσέφερε στους ειδικούς η άυλη συνταγογράφηση για τον εντοπισμό των ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το αισιόδοξο μήνυμα της εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό που μετέφεραν οι σημερινές εικόνες των πολιτών που προσήλθαν παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να εμβολιαστούν.

Ελπίδα από την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενημέρωσε πως σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ με 25.000 εμβολιασμούς σε μία ημέρα, παρά την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων που –σε πλήρη ανάπτυξη- θα έχουν τη δυνατότητα 5.500 εμβολιασμών ημερησίως έκαστο, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκαν 1.400 εμβολιασμοί στη Helexpo Αθήνας (Μαρούσι) και 600 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συνολικα στη χώρα, έχουν γίνει πάνω από 550.000 εμβολιασμοί μέχρι σήμερα. 

«Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού όσων είναι ηλικίας 60 – 64 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού. Επιπλέον, την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τους 75-79 ετών και ως τώρα έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού», επεσήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά στα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως από τα συνολικά 750 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, προβλήματα παρουσιάστηκαν μόλις σε τρία (Ολυμπιακό Χωριό, Καπανδρίτι, Ικαρία), είτε λόγω αδυναμίας πρόσβασης του προσωπικού, είτε λόγω προβλημάτων στη διανομή (στην τρίτη περίπτωση), με τον ίδιο να τονίζει πως «όσοι δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα κάνουν νέο ραντεβού και όσοι είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το τι θα γίνει».


Πηγη: protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας


H PressBOMB.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Ακολουθηστε μας...

pressbomb.gr



Instagram Follow on Instagram