Ενα γλυκό που εκτός από νόστιμο και δροσερό είναι και οικονομικό γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λεμόνια που μας έχουν περισσέψει.

Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρόκο αυγού
  • Ξύσμα από 2 λεμόνια
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη γέμιση:
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καβουρδισμένα
  • 25 ργ. Κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 200 γρ. ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές
  • 200 ml Κρέμα Γάλακτος, πλήρης
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 κρόκοι αυγού
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
  • 30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, φοράμε γάντια μιας χρήσης και ξεκινάμε να τρίβουμε το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά ώστε το μείγμα να κάνει σβόλους.
  • Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πάρουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη.
  • Αφαιρούμε το ζυμάρι από το μπολ το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20 εκ.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη ανάμεσα σε δύο αλευρωμένες λαδόκολλες.
  • Μεταφέρουμε την ανοιχτή ζύμη στο σκεύος και την πιέζουμε καλά με τα χέρια μας τόσο στον πάτο της φόρμας όσο και στα τοιχώματα.
  • Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της ζύμης και τοποθετούμε από πάνω σταυρωτά δύο μεγάλα κομμάτια διαφανής μεμβράνης.
  • Ρίχνουμε μέσα ρύζι ή φακές για βάρος (ή εναλλακτικά μικρά βοτσαλάκια), κλείνουμε την περισσευούμενη μεμβράνη με φορά προς τα μέσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε το βάρος από την τάρτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 – 12 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η βάση μας.
  • Μόλις ετοιμαστεί την αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσει καλά.
Για τη γέμιση:
  • Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε το ΝΟΥΝΟΥ Γεύσεις Σπιτικές, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για 7 -8 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.
  • Μόλις ετοιμαστεί αδειάζουμε τη γέμιση μέσα στην κρύα βάση, πασπαλίζουμε από πάνω με τους ξηρούς καρπούς και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία που έχει ήδη ο φούρνος (180 βαθμούς στον αέρα) για 15 – 20 λεπτά
  • Μόλις ετοιμαστεί το γλυκό το αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη...

ΧΕΛΛΑΔΑ