Σε ένα νέο πλαίσιο φαίνεται ότι μπαίνει ο μηχανισμός του επιδόματος ανεργίας, καθώς όπως διαφαίνεται το υπουργείο Εργασίας προσα...
Σε ένα νέο πλαίσιο φαίνεται ότι μπαίνει ο μηχανισμός του επιδόματος ανεργίας, καθώς όπως διαφαίνεται το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να μετατρέψει το επίδομα σε ένα εργαλείο που θα ενισχύει τη φαρέτρα των ανέργων να βγουν ξανά στην αγορά εργασίας.
Αυτό απορρέει από τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στη διαδικτυακή παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΑΕΔapp, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε ότι “στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορεί το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο αποτελεσματικό, με άλλα λόγια πως μπορεί να στηρίζει καλύτερα τους ανέργους και να διευκολύνει την όποια επαγγελματική τους προοπτική”.
Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας έμεινε σε αυτό και δεν προχώρησε σε περαιτέρω δηλώσεις επί του θέματος υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για την αναμόρφωση της παροχής αυτής θα γίνει υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα μέτωπα της πανδημίας και του δημοσιονομικού, επισημαίνοντας ωστόσο «ότι ο μηχανισμός του επιδόματος ανεργίας θα μπορούσε να γίνει καλύτερος και πιο επωφελής για τους ανέργους, λαμβάνοντας υπόψη και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr στις ζυμώσεις που γίνονται, εξετάζεται η αποκλιμάκωση του ποσού, όσο αυξάνονται οι μήνες της ανεργίας. Σε αυτό το σενάριο ο άνεργος θα παίρνει αυξημένο επίδομα ανεργίας κατά τους πρώτους μήνες, που ενδεχομένως θα προσεγγίζει τον μισθό του ανέργου, αλλά θα βαίνει μειούμενο όσο αυξάνεται ο χρόνος που θα βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό που θα μπαίνει στην τσέπη των ανέργων δεν θα πέφτει κάτω από το όριο των 400 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Στο τραπέζι βρίσκεται και η σύνδεση του επιδόματος με την κατάρτιση και και την προσπάθειά του να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο οι άνεργοι θα εισέρχονται πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας, μέσα από ένα πλέγμα ενεργητικών και παθητικών δράσεων. Πάντως ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμα σχηματοποιηθεί. Ωστόσο, οι ζυμώσεις για τη μεταρρύθμιση συνεχίζονται και δεν αποκλείεται αυτή να... κινηθεί «παράλληλα» με τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης.
Για το θέμα της κατάρτισης ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι ο ΟΑΕΔ μπορεί να έχει πιο βασικό ρόλο σε τέτοιες πολιτικές, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως αυτό θα αποτυπωθεί στο σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.
Πηγη: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας