Η πανδημία εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα να πάρει και πάλι μπροστά και μοιραία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέτε...
Η πανδημία εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα να πάρει και πάλι μπροστά και μοιραία η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέτει επί τάπητος και νέα μέτρα στηριξης: Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του και έχει υπερβεί τα κόστη για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υπολόγιζε αρχικά, αλλά το υπουργείο είναι αναγκασμένο να σχεδιάσει νέο πακέτο, το οποίο και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το λιανεμπόριο -που φαινόταν έτοιμο να ανεβάσει ρολά- στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όπως όλα δείχνουν τελικά δεν θα επαναλειτουργήσει τόσο σύντομα: Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως πως θα πρέπει να επεκταθεί και η κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, καθώς μπαίνουμε στον Απρίλιο χωρίς επί της ουσίας κανένα μαγαζί από αυτά που παραμένουν κλειστά να μπορεί να ανεβάσει ρολά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης για το 2021, ανεβαίνει και άλλο και φτάνει στα 13 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο μέτρων
Στο νέο πακέτο μέτρων αναμένεται να περιληφθεί και πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα στοχεύσει στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
Άλλες παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν, είναι:
- Καταβολή του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους σε αναστολή από το δημόσιο
- Παράταση του μέτρου «κουρέματος» των ενοικίων τουλάχιστον και για τον Απρίλιο κάτι που αποτελεί κομβικό αίτημα κυρίως του λιανεμπορίου
- Παράταση των προγραμμάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας αλλά και του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
- Νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον μήνα Απρίλιο.
- «Πάγος» στην εξόφληση επιταγών
- Δίμηνη παράταση για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν μέσα στον Μάρτιο
Χρηματοδοτικά εργαλεία για ζεστό χρήμα
Πέρα βεβαίως από χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τρέξουν για να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά, όπως τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια κίνησης ή την επιδότηση δόσεων δανείων επιχειρήσεων (Γέφυρα 2), ανοίγει και η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως τις 10 Απριλίου με τις πρώτες πληρωμές να υπολογίζεται πως θα γίνουν μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.
Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 ανοίγει το «παιχνίδι», καθώς τα κριτήρια που υιοθετούνται επιτρέπουν και σε όσους «κόπηκαν» στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και σε νέες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας: Τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται στα 1.000 ευρώ με την ενίσχυση να φτάνει έως και 100.000 ευρώ. Ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -με τα χρήματα να αναμένεται πως θα αρχίσουν να εκταμιεύονται προς τα τέλη Απριλίου- θα έχει ως βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.
Τα κριτήρια για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7
Ποια είναι τα κριτήρια όμως που θα υιοθετηθούν;
- Μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
- Ελάχιστος τζίρος αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες, δηλαδή 200 το μήνα).
- Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου για ολόκληρο το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας