Σε απόγνωση βρίσκεται ο κόσμος της εστίασης, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τον κλάδο και τ...
Σε απόγνωση βρίσκεται ο κόσμος της εστίασης, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τον κλάδο και τα επιδημιολογικά στοιχεία να μην επιτρέπουν μία σαφή ανακοίνωση για το άνοιγμα αυτών των επιχειρήσεων.
Όλο και πιο πίσω φαίνεται να πηγαίνει το άνοιγμα της εστίασης, λόγω των δύσκολων επιδημιολογικών δεδομένων. Πρόκειται για τον κλάδο που έχει δεχτεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας, αφού τα καταστήματα είναι κλειστά για 5 και πλέον μήνες.
Χθες, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της εστίασης τον Απρίλιο, αλλά μόνο σε ανοιχτούς χώρους.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο στο ΣΚΑΪ, απαιτείται τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι καλύτερα, κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει και ο καιρός, αλλά και οι εμβολιασμοί.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης
Στις 12 ή 19 Απριλίου, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετώνται σήμερα, σχεδιάζει η κυβέρνηση το άνοιγμα της εστίασης, με επικρατέστερη ημερομηνία – σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA – την 12η Απριλίου, για να προλάβει να ανοίξει ο κλάδος πριν το Πάσχα.
Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους με αυστηρά μέτρα, δηλαδή με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, αλλά και με συχνά τεστ στους εργαζόμενους.
Τα χρήματα για τα covid τεστ θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση, πιθανόν με επιδότηση των εργοδοτών.
Στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους». Δεδομένου ότι το Πάσχα φέτος εορτάζεται στις 2 Μαΐου, ο κόσμος της εστίασης δεν είναι σίγουρος αν θα ανοίξουν τα καταστήματα τον Απρίλιο, ούτως ώστε να προλάβουν το Πάσχα, ή το Μάιο.
Εστίαση και τουρισμός να μη χάσουν κι άλλο χρόνο
Με τις τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν ήδη βάλει λουκέτο, οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τα χειρότερα εάν δεν βρεθεί σύντομα ένας τρόπος για να ανοίξει η αγορά, αλλά και εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις αυτές, που έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.
Να σημειωθεί ότι μόνο το 2020 οι απώλειες στον κλάδο της εστίασης ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι επιχειρηματίες λένε πώς ήδη χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται τώρα οι Απόκριες και η Καθαρά Δευτέρα και, πλέον, η μόνη τους ελπίδα είναι να μην χαθεί και το Πάσχα.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να ανοίξει τις τουριστικές πύλες της χώρας μέχρι τις 14 Μαΐου, όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι επιχειρηματίες της εστίασης προσβλέπουν στο ταυτόχρονο – τουλάχιστον – άνοιγμα και του δικού τους κλάδου.
Μέχρι τότε, πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Θεοχάρης, «θα εξεταστεί το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της ΕΕ, αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ».
Εστίαση: Ένας χρόνος αδιέξοδο
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, δήλωσε πρόσφατα ότι η εστίαση και οι άνθρωποί της βιώνουν από τον Μάρτιο του 2020 ένα αδιέξοδο.
Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό και η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανά να δώσουν διέξοδο, ενώ φοβάται την επόμενη ημέρα εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία.
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι στις 31 Μαρτίου οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης σχεδιάζουν, όπως είχαν ανακοινώσει από τις 5 Μαρτίου, να παραδώσουν τα «κλειδιά της εστίασης» στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας.
Γ. Χατζηθεοδοσίου: Άνοιγμα των καταστημάτων εδώ και τώρα
«Εδώ και τώρα άνοιγμα των καταστημάτων, γιατί διαφορετικά οδηγούμαστε σε δονήσεις πολλών ρίχτερ στην οικονομία», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε ότι αν δεν ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η οικονομική δραστηριότητα και δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα, «όπως το ‘’κούρεμα’’ οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποφύγουμε περίπου 200.000 λουκέτα, τα οποία θα προκαλέσουν νέα έκρηξη της ανεργίας και ακόμα πιο ασφυκτική πίεση της κοινωνίας».
Η οικονομική βοήθεια στον κλάδο της εστίασης
Στα μέτρα στήριξης της εστίασης είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε τον Φεβρουάριο με επιχειρηματίες του κλάδου.
Και όπως είχε υποσχεθεί: «Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας. Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο. Και τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».
Εξάλλου, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1» ότι «και ο τουρισμός και το λιανεμπόριο και η εστίαση είναι κομβικά στοιχεία για να σταθεροποιηθεί η οικονομία, άρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτούς τους κλάδους για όσο χρειαστεί».
Στην εστίαση, όπως είχε αναφέρει ειδικότερα ο κ. Σταϊκούρας, «η απώλεια του τζίρου με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ήταν 2,3 δισ. ευρώ», ενώ είπε ότι μέχρι σήμερα, «έχουμε δώσει μια ικανοποιητική στήριξη του κλάδου, η οποία είναι 900 εκατομμύρια επιστρεπτέα προκαταβολή και 1,1 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους».
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας