Υλικά:
  • 250 γρ. φακές (1 ½ φλ. περίπου),
  • 1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους/ζάρια,
  • θυμάρι,
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 6 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα,
  • 4 τρυφερά, φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο μέρος τους σε φετάκια (κρατάτε τα πράσινα φύλλα για γαρνίρισμα –δες σημείωση),
  • 12 ντοματίνια, μοιρασμένα,
  • 1 φύλλο δάφνης,
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 κουταλιά ξίδι,
  • ½ κουταλάκι δυνατή μουστάρδα,
  • αλάτι πιπέρι, μαρουλόφυλλα για το σερβίρισμα.

Εκτέλεση:
  • Ρίχνετε τις φακές, το καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους, το θυμάρι και το μαϊντανό σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. 
  • Αφήνετε να κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και τις σιγοψήνετε σκεπασμένες για 20-30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στο μεταξύ, χτυπάτε σε ένα μπολ τη μουστάρδα με το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε τμηματικά το λάδι, για να γίνει ένα ομοιογενές ντρέσινγκ. 
  • Στραγγίζετε τις φακές και τις ανακατεύετε μέσα.
  • Ύστερα, προσθέτετε τα κρεμμυδάκια σε φετάκια, τα ντοματίνια, το βασιλικό και το μαϊντανό και αφαιρείτε τη δάφνη. 
  • Τις σερβίρετε ζεστές (ή χλιαρές), μαζί με μαρουλόφυλλα και γαρνιρισμένες με τα πράσινα φυλλαράκια από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια.

Καλή σας όρεξη...