Όποιος περίμενε κάτι καλύτερο από τους κυβερνώντες, απλά τους αδικεί. «Είναι αδιανόητο να πλεονάζουν οι γιατροί», δήλωνε ο Μητσο...
Eδώ και κάποιες μέρες οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει τους 700 και οι θάνατοι από τον κορονοϊό αγγίζουν τις 8000. Σαν να αφανίστηκε μια ολόκληρη πόλη. Συλλογικό πένθος, γιατροί σε απόγνωση, ασθενείς που διασωληνώνονται πλέον στους διαδρόμους και ένας απίστευτος τύπος δίνει συνεντεύξεις για «αναπτυξιακό άλμα δεκαετίας», εγκαινιάζει ενθουσιασμένος πινακοθήκες και σχεδιάζει πρόωρες εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι πλέον ένας ανέμελος πρωθυπουργός, ένα ηγέτης που απλά ορισμένες στιγμές αποσπάται από τον πραγματικό κόσμο. Ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος, όχι γραφικός και ανέμελος.
Και το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξελίχθηκαν σε μια επικίνδυνη, σχεδόν «εγκληματική» διακυβέρνηση κάτω από το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας. Δεν υφίστανται μεμονωμένα λάθη και αστοχίες στην αντιμετώπιση του ιού. Πάντα επιθυμούσαν μια δημόσια υγεία απαξιωμένη. Πριν καν αναλάβουν τις τύχες της χώρες ομολογούσαν το προμελετημένο έγκλημα.
Ήθελαν ένα σύστημα υγείας τραυματισμένο που μονό η ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να «γιατρέψει».
Κάπου εκεί όμως τους πρόλαβε η πανδημία του κορονοιού. Δυστυχώς για εμάς... που φταίμε σαφώς και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να καταλογίσουμε πολλά στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί αν δίναμε την απαιτούμενη προσοχή στις δηλώσεις τους πριν εκλεγούν, εύκολα θα διαπιστώναμε πως οδεύουμε σε μια μάχη με προκαθορισμένη έκβαση. Με νικητή τον ιό και τραγικά χαμένο, μια ολόκληρη κοινωνία.
- Μπορεί σήμερα οι γιατροί να μην επαρκούν και η κυβέρνηση να προχωρά σε επιστράτευση ωστόσο το το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλη γνώμη για τον αριθμό του ιατρικό προσωπικού. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε πως «είναι αδιανόητο να πλεονάζουν οι γιατροί στο ΕΣΥ».
Βλέπετε τότε ο Μητσοτάκης είχε συγκεκριμένο λόγο και προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων στον τομέα της υγείας. «Με ενδιαφέρει η δημόσια υγεία να είναι αποτελεσματική και για το συμφέρον της κοινωνίας. Υπάρχει υπό μελέτη σχέδιο για την σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες στην δημόσια υγεία, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι η υγεία να είναι φθηνή και αποτελεσματική, και όχι απλώς…κρατική!», δήλωνε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ το 2019 ο πρόεδρος της ΝΔ.
- Εμβληματική και αρκετά αποκαλυπτική η τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στην εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας της περιόδου 1997 με 2014.
«Για μένα είναι το ίδιο. Για μένα δεν έχει καμία διαφορά. Απολύτως καμία. Υγεία και Super Market είναι το ίδιο πράγμα», σχολίαζε το 2017 ο Άδωνις και για να στηρίξει παραπάνω την άποψη του έφτασε να συγκρίνει τα σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» με το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».
- Το 2019 ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δεν είχε εκλεγεί ακόμα βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Τότε ήταν ο ακόμα ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού που μέσα από τον ΣΚΑΙ εκλιπαρούσε για τον «θάνατο του δημοσίου». Για παράδειγμα, σε μια χαλαρή συζήτηση με τον συνάδελφο Άρη Πορτοσάλτε είχαν τη φαεινή ιδέα να κλείσουν (ή καλύτερα ακόμα, να γκρεμιστούν) τα δημόσια νοσοκομεία.
«Να σου πω… Εγώ έχω ακούσει ως ιδέα, ότι ενδεχομένως από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα ... », είχε ανέφερε τότε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου με τον Πορτοσάλτε να συμπληρώνει... «όχι απλώς να κλείσουν, αλλά να γκρεμιστούν».
- Για να δούμε όμως και τι πιστεύει η φίλη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιράντα Ξαφά,για το ρόλο της δημόσιας υγείας. Η πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Agora II. Δεσμώτες», μας εξηγεί γιατί δεν χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία.
«Εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά. Είναι ανίκανος επιχειρηματίας το κράτος, δεν πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα», αναφέρει η Μ. Ξαφά.
- Τα δημόσια νοσοκομεία εξάλλου ήταν στόχος και εχθρός διαχρονικά. Όταν ο Μάκης Βορίδης ήταν υπουργός Υγείας απειλούσε με λουκέτο τα νοσοκομεία που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό και το νέο τρόπο χρηματοδότησης.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Μάκης Βορίδης άφηνε τότε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ανταγωνισμός μεταξύ νοσηλευτικών μονάδων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο θα προκαλέσει ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ βάσει των διαγνώσεων, μέσω της λειτουργίας της ΕΣΑΝ Α.Ε., να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο μικρά περιφερειακά νοσοκομεία.
Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ο κορονοϊός επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη χώρας μας. Η απαξίωση του δημόσιου νοσοκομείου από αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ έγινε επίσημη, κρατική πολιτική. Μέσα στο χρόνο που μεσολάβησε, υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που φανερώνουν τις εγκληματικές ιδεοληψίες της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία.
Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη δήλωση της Βάνας Παπαευαγγέλου...«προφανώς υπάρχουν και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν.Είναι πολύ μικρό, όμως, το ποσοστό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω». Η εφιαλτική πραγματικότητα καθιστά περιττή την αναδρομή σε όσα έχουν λεχθεί από τα κυβερνητικά στόματα εν μέσω πανδημίας.
Αρκεί μόνο να επισημανθεί η σοκαριστική δήλωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στα πρώτα βήματα της μάχης με τον κορονοϊό. «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια».
Πηγη: koutipandoras.gr (Στάθης Πάνος)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας