Οι αποτυχημένοι χειρισμοί στην πανδημία και τα ελλιπή μέτρα στήριξης ανησυχούν και θυμώνουν τους πολίτες – Αποδοκιμασία της αστυ...
Οι αποτυχημένοι χειρισμοί στην πανδημία και τα ελλιπή μέτρα στήριξης ανησυχούν και θυμώνουν τους πολίτες – Αποδοκιμασία της αστυνομικής αυθαιρεσίας
Παγίωση της τάσης αμφισβήτησης των επιλογών του Μεγάρου Μαξίμου και σταθερά κλιμακούμενη φθορά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταγράφει η έρευνα της Palmos Analysis που δημοσιεύει η ΑΥΓΗ της Κυριακής. Ταυτόχρονα παρατηρείται μια εντεινόμενη ανασφάλεια και ανησυχία των πολιτών στο υγειονομικό κομμάτι όσον αφορά στο σήμερα μα κυρίως στην επόμενη μέρα, με την οικονομία και την ανεργία να βρίσκονται στην κορυφή.
Είναι χαρακτηριστική η κλιμακούμενη αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στο κυβερνητικό έργο. Τον Οκτώβριο του 2020, το 45% των ερωτηθέντων δήλωναν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το γενικό έργο της κυβέρνησης, ενώ το 55% δήλωναν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι. Η εικόνα επιδεινώνεται σταθερά για την κυβέρνηση τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, ενώ στη σημερινή έρευνα διαμορφώνεται ως εξής: 33% δηλώνουν ικανοποιημένοι, ενώ οι αρνητικές γνώμες έχουν εκτοξευθεί στο 67%. Με βάση αυτό το εύρημα, επιβεβαιώνεται ότι το αφήγημα της αποτελεσματικής και άριστης κυβέρνησης, που επικράτησε έναν χρόνο πριν, πλέον έχει αντιστραφεί, θα λέγαμε πως έχει καταρρεύσει. Την ίδια ώρα, το 57% εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση, από το 51% του Φεβρουαρίου και το 44% του Νοεμβρίου.
Ανησυχία και δυσπιστία για την επόμενη μέρα
Πανδημία, οικονομία και ανεργία παραμένουν τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Στο συγκεκριμένο εύρημα παρατηρούμε μια ενδιαφέρουσα μεταβολή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η πανδημία είναι το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες, όπως απαντά το 48%. Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό αυτό ήταν αρκετά χαμηλότερα, στο 40%, και στο 53% τον Νοέμβριο, όταν δηλαδή βρισκόμασταν ενώπιον του δεύτερου κύματος και του επικείμενου λοκντάουν. Φαίνεται δηλαδή ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. επέτειναν την ανησυχία των πολιτών ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν ως σημαντικότερα προβλήματα η οικονομία (36%) και η ανεργία (27%) αντανακλούν κατά κύριο λόγο τον φόβο και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Προς επίρρωση των παραπάνω, αξίζει να επισημάνουμε την αμφισβήτηση της ικανότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις σε οικονομία και την κοινωνία το επόμενο διάστημα. Όχι και μάλλον όχι απαντά το 56% έναντι του 40% που πιστεύει πως μπορεί ή μάλλον μπορεί. Παράλληλα, το 63% απαντά πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι αρκετά, έναντι μόλις 28%. Στη φθορά φαίνεται πως συντελεί και το πάρτι ΠΝΠ απευθείας αναθέσεων στο οποίο έχει προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου με πρόσχημα την πανδημία. Το 69% διαφωνεί με τη λογική της ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων χωρίς διαγωνιστική διαδικασία εξαιτίας της πανδημίας. Θέμα που είχε αναδείξει ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή.
Μοιρασμένες και κυρίως συνδυασμένες είναι οι ευθύνες για την αποτυχία του τρίτου λοκντάουν και για την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας. Όπως φαίνεται στους σχετικούς πίνακες, λάθος αποφάσεις της κυβέρνησης (34%) και έλλειψη ατομικής ευθύνης από τους πολίτες (30%) φταίνε για την εξέλιξη του τρίτου κύματος.
Θέμα δημοκρατίας
Εκτός από τη γενικότερη εικόνα δυσαρέσκειας και ανησυχίας των πολιτών και την επιτεινόμενη κυβερνητική φθορά η έρευνα της Ρalmos Analysis αποτυπώνει την κρίση στη δημοκρατία, την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και τη μονοφωνία στα μέσα ενημέρωσης.
Το δόγμα «νόμος και τάξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη καταρρίπτεται από την πλειονότητα των πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η οργή των πολιτών για τη στρατηγική της έντασης και την καταστολή προκαλείται από την κυβέρνηση, δεν υποκινείται από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 62% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν πως απειλούνται ή μάλλον απειλούνται οι δημοκρατικές ελευθερίες από τα μέτρα περιορισμού και το δόγμα «νόμος και τάξη» που εφαρμόζεται στην αστυνομία. Δεν απειλούνται ή μάλλον δεν απειλούνται απαντά το 36%.
Η Νέα Σμύρνη χτύπησε καμπανάκια
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ερώτημα “ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα” η καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών συγκεντρώνει τον Μάρτιο 13%. 8% ήταν τον Φεβρουάριο, ενώ 4% και 3% τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.
Τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη φαίνεται πως χτύπησαν καμπανάκι στα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών λειτουργώντας ως καταλύτης, με τους πολίτες να αντιδρούν ακαριαία τόσο για την αρχική προσπάθεια συγκάλυψης όσο και για την ακραία αστυνομική βία. Αντίδραση που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις σε δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και όχι μόνο, καθώς και στο διαδίκτυο με τα δεκάδες χιλιάδες angry reactions και τα αρνητικά σχόλια πολιτών στις αναρτήσεις του πρωθυπουργού.
Είναι ενδεικτική η εικόνα, με το 77% να απαντά ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά πολιτών, όπως αυτό στη Νέα Σμύρνη, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Μόλις 19% επικροτεί την κυβερνητική στάση. Το 74% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν επίσης πως υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας έναντι 24%.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εύρημα που φανερώνει έντονη δυσπιστία απέναντι στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας. «Δεν τις εμπιστεύομαι καθόλου» απαντά το 41%, «μάλλον δεν τις εμπιστεύομαι» το 17%, «τις εμπιστεύομαι απόλυτα» το 16% και «μάλλον τις εμπιστεύομαι» το 23%.
Θετική ανταπόκριση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απόκρυψη
Ακόμα ένα στοιχείο που ενισχύει το επιχείρημα πως η δημοκρατία και οι θεσμοί της υπολειτουργούν και διακυβεύονται είναι η συντριπτική θεώρηση των πολιτών για τα ΜΜΕ. Το 65% θεωρεί πως τα μέσα ενημέρωσης είναι μεροληπτικά προς την κυβέρνηση και κατά της αντιπολίτευσης, ενώ μόλις 15% πιστεύει πως είναι αντικειμενικά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το ότι ένα 20% δεν έχει πληροφορηθεί για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η παρουσίαση του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης “θάφτηκε” από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, ενώ μέρος της προβλήθηκε από την ΕΡΤ μόνο μετά την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την προσπάθεια συσκότισης από τα ΜΜΕ, οι στοχευμένες προτάσεις για το νέο ΕΣΥ συγκεντρώνουν 35% θετικών γνωμών, με το 17% να τις κρίνει αρνητικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας