«Ψηφιακή φάκα» στήνει η Εφορία για τη φετινή χρονιά και αμέσως μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα με την πανδημία: Μάλιστα σύμφωνα μ...
«Ψηφιακή φάκα» στήνει η Εφορία για τη φετινή χρονιά και αμέσως μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα με την πανδημία: Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο επίσημος σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 200.000 έλεγχοι και έρευνες σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς! Μάλιστα υπάρχουν και… χρηματικοί στόχοι, καθώς υπολογίζεται πως μέσα από αυτή την διαδικασία θα εισπραχτούν φέτος σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ.
Η κανονικότητα επιστρέφει τουλάχιστον στο «κομμάτι»… της Εφορίας! Αν και οι ελεγκτικές αρχές είχαν «παγώσει» τη δραστηριότητά τους από τα μέσα του 2020 λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, το 2021 βάσει των όσων περιγράφει στο επιχειρησιακό της σχέδιο η ΑΑΔΕ επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα, με τουλάχιστον 500 ελέγχους κάθε μέρα ως τα τέλη του χρόνου!
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τους Επιχειρησιακούς Στόχους του 2021, όπως καταγράφονται στην Απολογιστική Έκθεση του 2020 που δημοσιοποιήθηκε, η ΑΑΔΕ βάζει στόχο μέχρι να λήξει η χρονιά:
· Να εισπράξει 49,685 δισ. ευρώ από φόρους
· Να βεβαιώσει εντός του έτους 2021 τουλάχιστον 1,3 δισ. από ελέγχους και διασταυρώσεις, (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά και τα αυτοτελή φορολογικά πρόστιμα για κάθε παράβαση που θα εντοπίζεται)
· Να εισπράξει τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη 108 δισ. ευρώ που είναι κληρονομιά του 2020 στο 2021
· τουλάχιστον 23.000 ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους
· τουλάχιστον 800 έρευνες από τις Υπηρεσίες Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων
· 15.000 πράξεις επιβολής διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου για αδήλωτα εισοδήματα που θα εντοπιστούν κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
· 46.720 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ
· τουλάχιστον 44.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και άλλοι 22.000 έλεγχοι δίωξης από τις ΚΟΕ –Κινητές Ομάδες Ελέγχου της ΑΑΔΕ
· άλλοι 12.400 «εκ των υστέρων» ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.
· Να «σκανάρει» τουλάχιστον 9.000 φορτηγά ή κοντέινερ με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY των τελωνείων.
· 400 στοχευμένες επιθεωρήσεις –κατόπιν πληροφοριών- σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων
· Να ολοκληρωθούν εργαστηριακοί έλεγχοι σε τουλάχιστον 24.000 δείγματα αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη, τροφίμων και υλικών σε επαφή με τρόφιμα, νερών (εκτός αυτών του προγράμματος ΕΣΠΑ), ενεργειακών προϊόντων, πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων, καθώς και περιβαλλοντικών δειγμάτων, με σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσής τους προς την ισχύουσα νομοθεσία.
Πώς στήνεται η «ψηφιακή φάκα» για τους φοροφυγάδες
Πέρα από τους προγραμματισμούς της σε επίπεδο... εισπράξεων και αριθμού ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στόχους και για την «ψηφιακή» της πρόοδο μέσα στο 2021: Όπως φαίνεται αρκετά από τα νέα τεχνολογικά συστήματα που θα εξυπηρετούν τις αρχές τόσο στο να εντοπίζουν τυχόν φοροφυγάδες, όσο και να ενημερώνουν άμεσα όσους «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις και να λαμβάνουν φυσικά το ίδιο γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, θα είναι έτοιμα από φέτος. Βάσει ποιων συστημάτων θα στηθεί λοιπόν η «ψηφιακή φάκα» μέσα στο 2021, την οποία στήνουν για τους φορολογούμενους οι αρχές;
· Αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.
· νέο πληροφοριακό σύστημα αυτοματοποίησης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (EISPRAXIS)
· Ανάπτυξη εφαρμογής (application) κινητών συσκευών για πρόσβαση σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
· Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA
· Υποστήριξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
· Διασύνδεση Ταμειακών με την ΑΑΔΕ
· Ψηφιοποίηση Δηλώσεων φορολογίας Κεφαλαίου.
· Ψηφιοποίηση Μητρώου.
· Πίστωση των κεντρικών επιστροφών Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση
· Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
· Ψηφιακή Σφράγιση και Αποσφράγιση Οχημάτων άλλων χωρών.
· Ένταξη στο σύστημα ELENXIS των εξής φορολογιών:
α. Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας
β. Ετήσιο τέλος χώρου καπνιζόντων
γ. Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας
δ. Τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης
ε. Φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία/ ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Πηγη: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας