Π ολλοί θεωρούν τα κλασικά φαγητά δύσκολα και δεν τολμούν να τα μαγειρέψουν. Ένα από αυτά είναι και τα σουτζουκάκια! Νόστιμο φαγητό που ...
Πολλοί θεωρούν τα κλασικά φαγητά δύσκολα και δεν τολμούν να τα μαγειρέψουν. Ένα από αυτά είναι και τα σουτζουκάκια! Νόστιμο φαγητό που θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια με όλη την οικογένεια μαζεμένη. Πάντως δεν είναι δύσκολο κι αν το θεωρείτε γενικά «βαρύ» ως φαγητό σας έχουμε μια εναλλακτική του πιο ελαφριά και εύκολη, την οποία θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια:
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος (από όποιο κομμάτι του ζώου σας αρέσει ο κιμάς)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 φλ. τσαγιού πελτέ ντομάτας
- ½ φλ. τσαγιού φρέσκια ντομάτα τριμμένη
- ¾ φλ. τσαγιού τριμμένο στο multi κουάκερ
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- Αλατοπίπερο
- 2 μπαχάρια
- 1 ξύλο κανέλλας
- 2 μοσχοκάρφια
- 1 αυγό
- Λίγη ρίγανη
- Ελαιόλαδο
Για τον πουρέ:
- 1 κιλό πατάτες
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο
- Λίγο βούτυρο
- ½ φλ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση:
- Αρχικά ζυμώνουμε τον κιμά.
- Χρησιμοποιούμε γι’ αυτό το αυγό, το τριμμένο κουάκερ, το ένα κρεμμύδι τριμμένο, την τριμμένη ντομάτα, αλατοπίπερο, λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.
- Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο να καθίσει για λίγο (για να πλάθεται πιο εύκολα).
- Στη συνέχεια πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε μέγεθος που μας αρέσει και τα τοποθετούμε στο ταψάκι με λαδόκολλα.
- Δεν τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για να έχουμε πιο ελαφριά γεύση (γι’ αυτό και ζυμώνουμε και με κουάκερ, όχι ψωμί).
- Τα ψήνουμε στον φούρνο, στους 170 βαθμούς, μέχρι να πάρουν ελαφριά όψη.
- Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το άλλο κρεμμύδι, το οποίο το έχουμε επίσης ψιλοκόψει.
- Ρίχνουμε στη συνέχεια τον χυμό της ντομάτας, το σκόρδο και αρκετό βραστό νερό, το ξυλάκι της κανέλας, τα μπαχάρια και τα μοσχοκάρφια και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Όταν γίνει αυτό, βάζουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα τα σουτζουκάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά (να διατηρείται ο βρασμός).
- Προς το τέλος, όταν η σάλτσα μας αρχίζει να δένει, διορθώνουμε αλατοπίπερο.
- Παράλληλα, σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για τον πουρέ.
- Όταν μαλακώσουν (δοκιμάζουμε βυθίζοντας στην καρδιά τους ένα μαχαιράκι του βουτύρου) τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε.
- Τις λιώσουμε για τον πουρέ.
- Ρίχνουμε τις λιωμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα, μαζί με λίγο γάλα και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί (σε μέτρια φωτιά), ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Προσθέτουμε όσο γάλα χρειάζεται για να είναι ο πουρές μας στην υφή που τον θέλουμε κι όταν βράσει τον βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτοντας λίγο βούτυρο και το τριμμένο τυρί.
- Λίγο φρέσκο πιπέρι από πάνω θα αναδείξει τη γεύση του.
- Σερβίρουμε τον πουρέ μαζί με τα σουτζουκάκια.
- Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε κι από πάνω λίγο τυρί, αλλιώς και σκέτο είναι πεντανόστιμο!
Tips:
- Ζυμώνουμε τον κιμά με κουάκερ στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Για τον ίδιο λόγο δεν τσιγαρίζουμε βαριά το κρεμμύδι στη σάλτσα και δεν τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια.
- Μπορούμε πάντα να φτιάξουμε και πουρέ σε σκόνη, αλλά γιατί να στερηθούμε τη γεύση της φρέσκιας πατάτας; Ο πουρές μπορεί να θεωρείται από πολλούς δύσκολος στην παρασκευή του αλλά δεν είναι. Θέλει σαφώς παραπάνω χρόνο από τον έτοιμο, αλλά η γεύση μας αποζημιώνει.
- Αποφύγαμε να βάλουμε κύμινο και άλλα βαριά μπαχαρικά στα σουτζουκάκια καθώς προτιμήσαμε μια πιο ελαφριά εκδοχή του.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας