Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι η πανδημία στην Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει...
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι η πανδημία στην Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει σε έξη με οκτώ μήνες από σήμερα, που σημαίνει από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Ανάλυση
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λέξεις που καλύπτουν τον κύκλο ζωής της νόσου του κορωνοϊού είναι «Εμφάνιση», «Επιδημία», «Πανδημία» και «Ενδημική Φάση». Ένας ενδημικός ιός είναι σχετικά σταθερός σε μεγάλο βαθμό, σε έναν πληθυσμό. Για να εισέλθει μία περιοχή στην «Ενδημική Φάση», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντισώματα πάνω από 90% στο σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αποκτώνται είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη μόλυνση από τον ιό.
Οι επιστήμονες παγκοσμίως θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά -κάποια στιγμή- θα γίνει ενδημικός, πιθανόν από την ερχόμενη άνοιξη, ανάλογα και με την γεωγραφική περιοχή και θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτόν, με τη χρήση μασκών και με ελαφρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όπου και όταν χρειαστεί. Αν πάμε στην ενδημική φάση υποστηρίζουν ότι δε θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο.
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας, σύμφωνα με τον τόπο διαμονής και όχι ανά εμβολιαστικό κέντρο, όπως αυτά δημοσιεύθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση στις 4 Νοεμβρίου 2021 στον αντίστοιχο επιδημιολογικό χάρτη. Στον πίνακα αναφέρονται επίσης και όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο ανά ΠΕ σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ποσοστό ανοσίας ανά ΠΕ μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου 2021 (πλήρως εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) και πόσοι ακόμα θα πρέπει να εμβολιασθούν ή νοσήσουν ανά ΠΕ, ώστε να επιτευχθεί το ποσοστό ανοσίας 90% και να αρχίσει έτσι η ενδημική φάση του ιού και το τέλος της πανδημίας.
Συμπεράσματα
Οι ΠΕ Μυκόνου, Θήρας, Πάρου, Μήλου, Κω και Βόρειου Τομέα Αθηνών είναι πολύ κοντά στο στόχο της επιθυμητής ανοσίας του 90%.
Στον αντίποδα, οι ΠΕ Ευρυτανίας, Φωκίδας, Δυτικής Αττικής, Κιλκίς, Πιερίας, Δράμας και Σερρών απέχουν πολύ από το στόχο ανοσίας του 90%.
Εάν οι εμβολιασμοί και οι μολύνσεις συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό των τελευταίων 30 ημερών, εκτιμάται στατιστικά ότι η ενδημική φάση της νόσου και συνεπώς το τέλος της πανδημίας στη χώρα μας, θα αρχίσει σε έξη με οκτώ μήνες από σήμερα, που σημαίνει από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2022, ανάλογα με την Περιφερειακή Ενότητα, αφού θα πρέπει να εμβολιαστούν ή να νοσήσουν ακόμη 2.700.000 άνθρωποι στην Ελλάδα.
*Γράφει ο Νίκος Καρδουλας
Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας