Υλικά: Βούτυρο σε θερµοκρασία δωµατίου για άλειµµα, 1 γεµάτη κουταλιά γαλέτα (τριµµένη φρυγανιά) ή ψιλοτριµµένη παρµεζάνα, 3 κοφτές...
Υλικά:
- Βούτυρο σε θερµοκρασία δωµατίου για άλειµµα,
- 1 γεµάτη κουταλιά γαλέτα (τριµµένη φρυγανιά) ή ψιλοτριµµένη παρµεζάνα,
- 3 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
- 3 κοφτές κουταλιές αλεύρι,
- 1 κοφτό κουταλάκι µουστάρδα σε σκόνη,
- ½ κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου,
- 1 1/3 φλ. γάλα,
- 4 κρόκοι + 5 ασπράδια µεγάλων αβγών,
- 1 ½ φλ. (150 γρ.) τριµµένη γραβιέρα ή τσένταρ,
- 4 φέτες ροζ ζαµπόν (ή γαλοπούλα καπνιστή), ψιλοκοµµένες,
- ½ κοφτό κουταλάκι κρεµοτάρταρο (προαιρετικά),
- αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση:
- Βουτυρώνετε ένα πυρίµαχο κυλινδρικό σκεύος για σουφλέ ή ένα µέτριο οβάλ πυρίµαχο σκεύος (ή έξι ατοµικά σκεύη) µε ξεπαγωµένο βούτυρο και πασπαλίζετε το εσωτερικό του µε γαλέτα ή παρµεζάνα.
- Το σκεπάζετε µε πλαστική µεµβράνη και το βάζετε στην κατάψυξη για 5 λεπτά.
- Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190°C.
- Αναµιγνύετε σε ένα µπολάκι (ή φλιτζανάκι) το αλεύρι µε τη µουστάρδα, τη σκόνη σκόρδου και 2 πρέζες αλάτι.
- Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και όταν αρχίσει να αφρίζει ρίχνετε µέσα το µίγµα του αλευριού και το ανακατεύετε δυνατά µε το σύρµα για 1-2 λεπτά.
- Ύστερα, ρίχνετε µέσα λίγο –λίγο το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεµα µέχρι να κοχλάσει η µπεσαµέλ.
- Την αποσύρετε από τη φωτιά.
- Χτυπάτε σε ένα µεγάλο µπολ τους κρόκους µε το µίξερ µέχρι να ξασπρίσουν και ύστερα, ρίχνετε µέσα λίγη-λίγη τη ζεστή µπεσαµέλ, συνεχίζοντας το χτύπηµα.
- Ανακατεύετε µέσα το τριµµένο τυρί και το ζαµπόν.
- Χτυπάτε χώρια (µε καθαρό µίξερ) τα ασπράδια (προσθέτετε και το κρεµοτάρταρο αν θα βάλετε) σε σφικτή µαρέγκα, χωρίς όµως να την παραχτυπήσετε και να στεγνώσει.
- Απλά να γίνει γυαλιστερή και να κρατά το σχήµα της.
- Ανακατεύετε στο µίγµα των κρόκων το 1/4 της µαρέγκας για να χαλαρώσει και ενσωµατώνετε µέσα την υπόλοιπη, παίρνοντας µίγµα από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια.
- Αδειάζετε το µίγµα στο προετοιµασµένο σκεύος και το βάζετε πάνω στο ταψί του φούρνου (όχι σε σχάρα).
- Ψήνετε το σουφλέ για 40-45 περίπου λεπτά και το σερβίρετε αµέσως.
Tips
Για να φουσκώσει καλύτερα η µαρέγκα (και εποµένως και το σουφλέ), τα αβγά πρέπει να είναι σε θερµοκρασία δωµατίου.
Καλή σας όρεξη...
ΧΕΛΛΑΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας