Ένας στρατός χάκερ είναι στα σκαριά, καθώς η Ουκρανία έκανε έκκληση για έναν παγκόσμιο στρατό ειδικών πληροφορικής για να βοηθήσ...
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, περίπου 300.000 εθελοντές έχουν ήδη απαντήσει θετικά και έχουν εγγραφεί σε μια ομάδα στην εφαρμογή συνομιλίας Telegram με την ονομασία «IT Army of Ukraine», μέσω της οποίας ανατίθενται στους συμμετέχοντες καθήκοντα που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τη μάχη στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ μιας από τις υπερδυνάμεις του κόσμου και της Ουκρανίας καθώς αντιμετωπίζει βομβαρδισμό και εισβολή.
Ο Κάλι έμαθε πώς να χρησιμοποιεί την τεχνολογία παίζοντας με το τηλέφωνο του παππού του. Τώρα, ο Ελβετός έφηβος προσπαθεί να παραλύσει την ψηφιακή παρουσία της ρωσικής κυβέρνησης και του σιδηροδρόμου της Λευκορωσίας. Ο Κάλι – και πολλοί άλλοι που συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο – αρνήθηκαν να κοινοποιήσουν το πραγματικό τους όνομα επειδή ορισμένες από τις ενέργειες που κάνουν είναι παράνομες και επειδή φοβούνται τα ρωσικά αντίποινα.
Ο εκτεταμένος στρατός των χάκερ κατόρθωσε να διακόψει τις ρωσικές υπηρεσίες Ιστού, σύμφωνα με την NetBlocks, μια εταιρεία που παρακολουθεί την παγκόσμια συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο. Λέει ότι η διαθεσιμότητα των ιστοσελίδων του Κρεμλίνου και της Δούμας –της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου– πέφτουν συνέχεια από την έναρξη της εισβολής. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί επίσης οι ιστότοποι για κρατικές υπηρεσίες μέσων ενημέρωσης, πολλές τράπεζες και ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom.
«Οι επιθέσεις ήταν επιτυχείς στο να διαταράξουν ιστοτόπους μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας και κρατικών μέσων», λέει ο Alp Toker, διευθυντής της NetBlocks. Προσθέτει ότι η Ρωσία προσπάθησε να μετριάσει τις επιθέσεις και να αποτρέψει τους χάκερ φιλτράροντας την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους, κάτι που έχει προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση.
Όπως πολλοί από τους συνομηλίκους του, ο Κάλι κατευθύνθηκε στην ομάδα Telegram, η οποία έχει την ουκρανική και την αγγλική γλώσσα, από τον Mykhailo Fedorov, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας.
Ο Fedorov, 31 ετών, χρησιμοποιεί το εξαιρετικά διευρυμένο προφίλ του στο Twitter για να παρακαλέσει στελέχη των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο να κόψουν τους δεσμούς του με τη Ρωσία. Στις 26 Φεβρουαρίου, δημοσίευσε έναν σύνδεσμο προς την ομάδα Telegram, η οποία δημιουργήθηκε από το υπουργικό του τμήμα. «Χρειαζόμαστε ψηφιακά ταλέντα», είπε. «Θα υπάρξουν καθήκοντα για όλους».
Ενώ η πατρίδα του έχει από καιρό διατηρήσει μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, ο Κάλι παρακινήθηκε να δράσει όταν είδε το tweet του Φεντόροφ. «Ήθελα να βοηθήσω και να χρησιμοποιήσω τις επιθετικές μου ικανότητες για να βοηθήσω την Ουκρανία», λέει μέσω Telegram. «Είμαι από την Ελβετία, αλλά είμαι δυνατός χάκερ και λυπάμαι πολύ για κάθε Ουκρανό. Το κάνω γιατί είμαι με την Ουκρανία και θέλω να βοηθήσω με κάποιο τρόπο. Νομίζω ότι αν χακάρουμε την υποδομή της Ρωσίας θα σταματήσουν, ίσως, γιατί τίποτα δεν θα λειτουργήσει πια».
Περίπου 100 ειδικοί της διαφήμισης από 50 πρακτορεία σχεδιάζουν και διαδίδουν διαφημίσεις για να προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν πολίτες στη Ρωσία και στη Λευκορωσία για το τι κάνει ουσιαστικά η χώρα, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τις απαγορεύσεις διαφήμισης και το κλείσιμο πλατφορμών.
Ανησυχούν οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανησυχούν. «Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι στην ύπαρξη αυτού του εθελοντικού στρατού», λέει ο Άλαν Γούντγουορντ, καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.
Ανησυχεί για την έλλειψη λογοδοσίας σχετικά με το ποιος κατευθύνει το σχέδιο μάχης και την γενική στρατηγική. «Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που κάνουν είναι να τρέχουν παρεμβολές», λέει. «Μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους Ρώσους, αλλά οι επιθέσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει πραγματικά τη ρωσική μαχητική ικανότητα με κανένα αποφασιστικό αποτέλεσμα» προσθέτει.
Ο Γούντγουορντ υποστηρίζει ότι ένας στρατός 300.000 χάκερ θα περιλαμβάνει πάντα κάποιους κακούς “σπόρους”.
«Αυτοί οι εθελοντές μπορούν να αρχίσουν να επιτίθενται σε στόχους που δεν είναι πραγματικά αυτό που θέλει η ουκρανική κυβέρνηση», σημειώνει. «Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο. Πόσο συχνά έχει διαχυθεί το ransomware και έχει επηρεάσει, ας πούμε, ένα νοσοκομείο; Δεν νομίζω ότι κάποιος το θέλει αυτό» υπογράμμισε.
Η ομάδα Anonymous συγχρόνως διεξάγει τον δικό της διαδικτυακό πόλεμο στους Ρώσους.
Η ομάδα των χάκερ πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε ένα μήνυμα ειδικά σχεδιασμένο για να προσεγγίσει Ρώσους πολίτες, καλώντας τους να ξεσηκωθούν εναντίον του Πούτιν και να τον απομακρύνουν από την εξουσία.
Σύμφωνα με μια μετάφραση που προσφέρεται από διάφορους σχολιαστές μέσω Twitter, το κλιπ φέρεται εν μέρει να λέει:
“Είστε παγιδευμένοι πίσω από ένα σιδερένιο παραπέτασμα προπαγάνδας, με την κυβέρνησή σας να προσπαθεί να σας εμποδίσει να συμμετάσχετε στη διεθνή συζήτηση, από φόβο για το τι μπορεί να μάθετε. Το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν διενεργεί εγκλήματα πολέμου με την πρόσφατη εισβολή του στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προσφυγική κρίση και αμέτρητους θανάτους” αναφέρουν στο βίντεο.
“Είναι μια τρομερή κατάσταση που σας έχουν βάλει, αλλά η μόνη σας επιλογή για να αποτρέψετε την επικείμενη οικονομική κατάρρευση και τον πιθανό παγκόσμιο πόλεμο είναι να λάβετε μέτρα για να αντισταθείτε στον πόλεμο και στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πούτιν θυσίασε τον ρωσικό πληθυσμό. Σε αυτό το σημείο, ο πιο ειρηνικός τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η σύγκρουση θα ήταν να ξεσηκωθεί ο λαός της Ρωσίας εναντίον του Πούτιν και να τον απομακρύνει από την εξουσία” καταλήγουν οι Anonymous.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας