Σε μελέτη μου που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2021 έγραφα: «Εκτιμάται ότι συνολικά η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα...
Σε μελέτη μου που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2021 έγραφα: «Εκτιμάται ότι συνολικά η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022.»
Σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, στις 31 Μαρτίου 2022 το ποσοστό ανοσίας στον κορωνοϊό ήταν όντως 91% στην Επικράτεια και επαληθεύει την προ τεσσάρων μηνών εκτίμηση της σχετικής μελέτης μου.
Σε επίπεδο Περιφερειών το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική και η Κρήτη και το χαμηλότερο η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία, ενώ σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας έχουν η Μύκονος, η Θήρα, η Πάρος και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών και το χαμηλότερο η Ευρυτανία, η Φωκίδα, το Κιλκίς και η Δυτική Αττική.
Ανάλυση
Οι επιστήμονες παγκοσμίως θεωρούν ότι ένα ποσοστό ανοσίας 90%, είτε με εμβολιασμό, είτε με φυσική μόλυνση, μπορεί να ελέγξει την πανδημία και θα επαναφέρει τη ζωή μας στο φυσιολογικό, που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν θα υπάρχει μόνιμα στη ζωή μας, δεν θα μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας, αλλά θα προκαλεί εποχικά ξεσπάσματα, αλλά όχι μεγάλες εξάρσεις, όπως ακριβώς η γρίπη.
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, τόσο ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, όσο και η φυσική ανοσία έπειτα από μόλυνση με το στέλεχος της Δέλτα, παρέχουν ισχυρή προστασία τουλάχιστον για έξι μήνες έναντι επαναλοιμώξεων, ενώ η φυσική ανοσία έπειτα από μόλυνση με το στέλεχος της Όμικρον προστατεύει μόνο κατά 60%.
Στην παρούσα μελέτη υπολογίζεται το ποσοστό της ανοσίας μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022 (πόσα άτομα έχουν ανοσία), τόσο πανελλαδικά, όσο και στις Περιφέρειες και στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Για τον υπολογισμό της ανοσίας αθροίσθηκαν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, το ποσοστό των μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα το τελευταίο εξάμηνο και το 60% των μολύνσεων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.
Ποσοστά ανοσίας στην Επικράτεια και στις Περιφέρειες της χώρας
Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται τα ποσοστά ανοσίας μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, τόσο στην Επικράτεια, όσο και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, από τον οποίο συμπεραίνεται:
Το ποσοστό της ανοσίας στον κορωνοϊό για το σύνολο της Επικράτειας ήταν 91% και επαληθεύει την προ τεσσάρων μηνών μελέτη μου, όπου είχε εκτιμηθεί ότι στα τέλη Μαρτίου 2022 συνολικά η χώρα μας θα είχε ποσοστό ανοσίας 90%.
Σε 8 από τις 13 Περιφέρειες (το 60% του πληθυσμού της χώρας) το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται από 90% έως 98% και είναι οι Περιφέρειες Ιονίων Νήσων (98%), Νότιου Αιγαίου (97%), Αττικής (96%), Κρήτης (96%), Βόρειου Αιγαίου (92%), Ηπείρου (91%), Θεσσαλίας (90%) και Δυτικής Μακεδονίας (90%).
Σε 5 από τις 13 Περιφέρειες το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται από 82% έως 86% και είναι οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (82%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (83%), Κεντρικής Μακεδονίας (85%), Δυτικής Ελλάδας (86%) και Πελοποννήσου (86%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο, η Αττική και η Κρήτη, ενώ το χαμηλότερο έχουν η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Κεντρική Μακεδονία.
Χάρτης και πίνακας ποσοστών ανοσίας στις ΠΕ της χώρας
Στον παραπάνω χάρτη ανοσίας ταξινομούνται οι 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τα ποσοστά ανοσίας τους (90%-99%, 80%-89%, 70%-79% και 60%-69%) μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, ενώ στον πίνακα απεικονίζονται τα αντίστοιχα ποσοστά ανοσίας στις ΠΕ.
Από το χάρτη και τον πίνακα ανοσίας των ΠΕ συμπεραίνεται:
Το υψηλότερο ποσοστό ανοσίας έχουν η Μύκονος και η Θήρα (και οι δύο 99%), η Πάρος και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (και οι δύο 98%) και η Κως, η Κέρκυρα, η Πρέβεζα και η Ζάκυνθος (και οι τέσσερις 97%), ενώ το χαμηλότερο έχουν η Ευρυτανία (64%), η Φωκίδα (68%), το Κιλκίς και η Δυτική Αττική (και οι δύο 75%), η Άνδρος και η Δράμα (και οι δύο 77%), η Πιερία (78%) και η Ηλεία και η Φθιώτιδα (και οι δύο 79%).
Σε 35 από τις 74 ΠΕ (το 50% σχεδόν των ΠΕ) το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται από 90% έως 99% και είναι οι ΠΕ Μυκόνου, Θήρας, Πάρου, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Κω, Κέρκυρας, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Μήλου, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Λασιθίου, Ηρακλείου, Σύρου, Χίου, Τήνου, Άρτας, Ρόδου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Τρικάλων, Λέσβου, Ρεθύμνου, Νότιου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Καστοριάς, Αργολίδας, Χανίων, Κοζάνης, Κέας Κύθνου, Λάρισας, Κεφαλληνίας, Σάμου και Καλύμνου.
Σε 30 από τις 74 ΠΕ το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται από 80% έως 89% και είναι οι ΠΕ Αχαΐας, Κορινθίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης, Νάξου, Καρπάθου, Νήσων Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Λήμνου, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Φλώρινας, Μεσσηνίας, Σποράδων, Ημαθίας, Καβάλας, Ξάνθης, Πέλλας, Ιθάκης, Γρεβενών, Ανατολικής Αττικής, Ικαρίας, Ροδόπης, Έβρου, Αρκαδίας, Χαλκιδικής, Λακωνίας και Σερρών.
Σε 7 από τις 74 ΠΕ το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται από 75% έως 79% και είναι οι ΠΕ Φθιώτιδας, Ηλείας, Πιερίας, Δράμας, Άνδρου, Δυτικής Αττικής και Κιλκίς.
Σε 2 από τις 74 ΠΕ το ποσοστό ανοσίας κυμαίνεται από 64% έως 68% και είναι οι ΠΕ Φωκίδας και Ευρυτανίας.
*Γράφει ο Νίκος Καρδούλας
Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Ευχαριστούμε πολύ για το Σχόλιο σας